Yönetmen koltuğunda Mitsutoshi Tanaka‘ nın bulunduğu ve Türk-Japon dostluğunun gerçek hikayesini beyaz perdeye taşıyan Ertuğrul 1890 filminin senaryosu Eriko Komatsu tarafından ele alınırken, senaryo ve tarih danışmanlığı Prof. Dr. İskender Pala tarafından yapıldı. Filmin yapımcılığını Türkiye’ den Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Japonya’dan Ertuğrul Film Partners yapım ortağı grubu üstleniyor. Filmin oyuncu kadrosunda Türkiye’ den Kenan Ece, Alican Yücesoy, Uğur Polat, Mehmet Özgür gibi önemli oyuncular yer alıyor. Filmde ayrıca, Japon sinemasının en tanınmış oyuncularından Seiyo Uchino, Shioli Kutsuna rol alıyor.
İki halk arasında 95 yıl arayla yaşanan iki karşılıksız yardımlaşma ve kurtarma hikâyesini etkileyici bir dille anlatan film; öncesinde, Japonya’da 5 Aralık’ta, Türkiye’de ise 25 Aralık 2015’ te vizyona girecek.
Japon Sularında Bir Osmanlı Fırkateyni
Bir Japon heyetinin Osmanlı’ ya gelmesinin ardındın, iade-i ziyaret olarak Sultan II. Abdülhamit’ in doğuya açılma siyasetine hizmet edecek Osmanlı fırkateyni Ertuğrul’ un, Japonya’ ya gönderilmesi kararlaştırıldı. 681 kişi ile yola çıkan gemide Japon İmparatoru Meiji’ ye sunulmak üzere bir Osmanlı imtiyaz nişanı ve bir çok değerli hediyeler bulunuyordu. 1890 tarihinde Yokohama Limanı’ na ulaşan Ertuğrul, 3 ay boyunca Japonya’ da resmi görevlerini yerine getirdi. Ancak kolera salgını, Ertuğrul’ un peşini bırakmıyordu. Gemi yola çıktıktan sonra Japon sularında büyük bir fırtına baş gösterdi. Dalgalar, gemiyi bordadan dövmeye başladı. Ertuğrul fırkateyni büyük hasarlar aldı ve iki gün boyunca dalgalar ile mücadelesine devam etti. Şiddetli fırtına ile Kashinozaki sahiline doğru sürüklenen gemi, bütün şiddetiyle kayalıklara bindirdi. Kazadan sadece 69 kişi kurtuldu. Sonradan 150 kadar şehidimizin cansız bedenine ulaşıldı ve fener yakınına gömüldüler. Bugün bu fenerin yanında Türk-Japon dostluğunu simgeleyen bir anıt bulunmaktadır.
Türk-Japon dostluğunu simgeleyen bir anıt Kushimoto’da Japonlar tarafından dikilmiştir.
95 Yıl Sonra Dostluk Tekrar Kanıtlanıyor
1985 yılı İran-Irak savaşının sürdüğü sırada, Saddam Hüseyin’ in emriyle Tahran hava sahasının güvenli olmayacağı ilan edilir. Irak, Tahran hava sahası abluka altına alacaktır. Bunun üzerine bütün Avrupa ülkeleri vatandaşlarını 24 saat içinde Tahran’ dan tahliye eder. Japonya bu süre içinde tahliye için bir uçak gönderemeyecektir. Japonya’ nın İran Büyükelçisi, durumu aynı zamanda arkadaşı olan Türk Büyükelçisi’ ne aktarır, o da dönemin başbakanı Turgut Özal’ a bildirir. Özal hemen THY’ ye talimat verir ve bir uçak ,Saddam Hüseyin’ in tanıdığı sürenin dolmasına dakikalar kala İran hava sahasına girer. Türk uçağı burada bulunan 215 Japon vatandaşını tahliye eder. Bu hadise, Türkiye’ de pek çok kişi tarafından Ertuğrulun şükran borcu olarak nitelendirilir.
Hikayenin tarihçesi hakkında detaylı bilgiye filmin web sitesinden ulaşabilir, filmin fragmanını aşağıda izleyebilirsiniz.